niedziela, 26 maja 2024

56 - Morbihan (Mor-Bihan) - Region Bretagne

Departament Morbihan - prawie wiejski departament nad Atlantykiem z dwuczłonową nazwą po bretońsku. Największa hodowla drobiu i  druga w kraju jaj, dużo bydła i rybołóstwa oraz mało innowacyjności. Stocznia wojenna w Loirent. Ponadto turystyka, ale w przytłaczającej mierze dla Francuzów. Etranżerzy wybierają atrakcyjniejsze rejony i lepszą pogodę.


Morbihan (/mɔʁ.bi.(j)ɑ̃/Uwaga 1 Słuchaj; w języku bretońskim: Mor-Bihan /ˈmoːʁ ˈbi(h)ãn/Uwaga 2) to francuski departament położony w regionie Bretanii, który swoją nazwę zawdzięcza Zatoce Morbihan.

Odpowiada ono zasadniczo królestwu, które stało się hrabstwem, a następnie baillie, Broërec, a dawniej miastu Veneti.

INSEE i Urząd Pocztowy przypisują mu kod 56. Jego prefekturą jest Vannes.

Morbihan jest częścią regionu Bretanii. Od zachodu graniczy z departamentami Finistère, od północy Côtes-d'Armor, od wschodu z Ille-et-Vilaine, a od południowego wschodu z Loarą Atlantycką. Jego powierzchnia wynosi 6 823 km2 z 905 km linii brzegowej.
Panuje tu umiarkowany klimat oceaniczny, charakteryzujący się wpływem Prądu Zatokowego i zaburzeń atlantyckich. Charakteryzuje się miękkością zarówno zimą, jak i latem. W lecie upały utrzymują się na umiarkowanym poziomie, z wyjątkiem krótkich i rzadkich fal upałów, jak miało to miejsce w sierpniu 2003 r. (temperatura 37,5 °C w dniu 10 sierpnia 2003 r. w Lorient). Zimą przymrozki są rzadkie, zwłaszcza na wyspach i na wybrzeżu. Opady deszczu są regularne, z maksimum zimą.
Dział jest jednym z największych francuskich producentów w kilku sektorach. Jest wiodącym producentem hodowli drobiu i drugim co do wielkości producentem jaj w kraju. Zajmuje trzecie miejsce w produkcji wołowiny, a także jest szóstym co do wielkości producentem mleka25. Siedem produktów w departamencie jest chronionych w ramach SIQO, w tym cydr bretoński, mąka gryczana z Bretanii i drób z Janzé
Dobrze rozwinięta jest również akwakultura, w szczególności dzięki hodowli ostryg i omułków. Morbihan jest wiodącym producentem ostryg w Bretanii, z około 20 000 ton, i drugim francuskim oddziałem po Charente-Maritime. Produkcja koncentruje się wokół Ria d'Étel, zatoki Quiberon i zatoki Morbihan. Produkcja omułków wynosi około 5 000 ton rocznie, koncentrując się w ujściu rzeki Vilaine.
Przemysł stoczniowy i remontowy koncentruje się w regionie Lorient, gdzie ma prawie 3400 miejsc pracy, głównie w dziedzinie wojskowości. Głównymi graczami są Naval Group i w mniejszym stopniu Piriou. Działalność ma charakter bardzo cykliczny i jest uzależniona od programów państwowych, w szczególności od programu fregat wielozadaniowych od 2012 r
Turystyka jest filarem sektora usług i może stanowić główną działalność gospodarczą na szczeblu lokalnym. Koncentruje się na wybrzeżu, głównie w trójkącie od Auray przez Quiberon do Carnac, a także wokół miast Vannes i Lorient.
Frekwencja to głównie Francuzi, a zagraniczni goście stanowią tylko 6% odwiedzających33. Każdego roku odnotowuje się średnio około 33 milionów noclegów, z czego 56% przypada na lipiec i sierpień.
Morbihan jest jednym z francuskich departamentów, w których badania i rozwój są najniższe we Francji, ze względów historycznych i wyborów politycznych. Wielki Zachód Francji jest jednym z regionów metropolitalnych, w których państwo ma najsłabiej rozwinięte możliwości badawcze. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentować każdy może, nigdy tego nie wymaże!

72 - Sarthe - Region Pays de la Loire

Departament Sarthe - ze stolicą w sławnym 24 godzinnymi wyścigami Le Mans, ale, ale, owe miasto to również kawał historii i przepięknie mon...