Departament Górna Loara - mało ludny, w większości rolniczy i średnio atrakcyjny turystycznie. Jednak we Francji, nawet w najbardziej zapyziałym rejonie, zawsze znajdzie się kilka perełek(dzisiejszy nie jest wcale zapyziały).
Choć w nazwie Loara, Zamków tam na lekarstwo.
Atrakcją chyba największą, Kościół Saint-Michel d'Aiguilhe na skale w Le Puy-en-Velay.
Górna Loara to departament położony w regionie Owernia-Rodan-Alpy we Francji. Jego mieszkańcy nazywani są Altiligerami (lub Hauts-Loireiens). INSEE i La Poste przypisują departamentowi kod 43. Jego prefekturą jest Le Puy-en-Velay.
Departament nosi nazwę, która wskazuje na jego położenie w górę rzeki Loary, która nawadnia go z południa na północ. Przecina ją również rzeka Allier.
Górna Loara straciła jedną trzecią swojej populacji w pierwszej połowie xx wieku i pozostała mniej więcej stała (ale nieznacznie wzrosła) aż do lat 90. W 2007 roku Górna Loara pozostała 86. francuskim departamentem (na 100) pod względem liczby mieszkańców i 81. pod względem gęstości zaludnienia.
Departament Haute-Loire to departament skupiający się głównie na rolnictwie w jego zachodniej części, a bardziej na przemyśle we wschodniej części.
Napoje spirytusowe i inne napoje
Verbena du Velay, od 1859 roku.
Maurin (Quina), aperitif wytwarzany z maceracji wiśni, słodkich migdałów i chinowca w winie, od 1884 roku w Le Puy-en-Velay.
Aperitif rozsławiony dzięki reklamie zaprojektowanej w 1906 roku przez plakacistę Leonetto Cappiello.
Batavia d'Yssingeaux, aperitif z gotowanego wina i żółtej goryczki, od 1889 roku.
Krem jagodowy, krem i likier kasztanowy, likier goryczkowy; eaux-de-vie.
La Vellavia, blond piwo z Velay i Brasserie de l'Alagnon.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentować każdy może, nigdy tego nie wymaże!