20 lutego 2024

Provence-Alpes-Côte d'Azur

Jeden z najpiękniejszych i bogatych w atrakcje regionów Francji. Od surowych i groźnych gór, poprzez cudowne prowansalskie wsie i miasteczka,  bajeczne zapachy Grasse, nadmorską twierdzę, która nie przyjęła Napoleona Antibes, blichtr Nicei, lazurową elegancję Cannes i legendę St. Tropez, mostem w Avignionie, Calanques w Delcie Rodanu, wybuchową mieszanką kulturową Marsylii i gospodarczą lokomotywą Tulonem.







Region Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże obejmuje obszar historycznych prowincji Prowansji i Delfinatu (dawnego władztwa następców francuskiego tronu). W jego skład wchodzi też, włączone za czasów Drugiego Cesarstwa, Księstwo Nicei. Ponadto nazwa regionu odwołuje się do dwóch wielkich regionów geograficznych – Alp i Lazurowego Wybrzeża. 

W skład regionu wchodzi 6 departamentów:
Alpy Górnej Prowansji (Alpes-de-Haute-Provence)
Alpy Nadmorskie (Alpes-Maritimes)
Alpy Wysokie (Hautes-Alpes)
Delta Rodanu (Bouches-du-Rhône)
Var
Vaucluse
 
Szczegóły i szczególiki w linku poniżej, czyli francuskiej Wiki.


Z ciekawostek regionu, jedna z kuchni, czyli kuchnia prowansalska, jak dla mnie najważniejsze, nie trufle, małże i inne frykasy, ale ichnia zupa rybna, czyli bouillabaisse

Bouillabaisse (z prowansalskiego oksytańskiego bolhbaissea, od bolh, "gotuje się" i lowera, "obniża", odnosząc się do ognia) to tradycyjna potrawa z ryb z basenu Morza Śródziemnego. Gulasz ten, gotowany w wodzie lub białym winie, doprawiony czosnkiem, oliwą z oliwek lub szafranem, podawany jest w dwóch etapach: zupa, a następnie ryba. Zupę rybną je się z grzankami z chleba czosnkowego, posmarowaną rouille, zwilżoną oliwą z oliwek i gotowanymi ziemniakami.



I jeszcze polski przewodnik turystyczny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentować każdy może, nigdy tego nie wymaże!

Szopieszalski

Pospieszalski o szopkach bożonarodzeniowych w kościołach, że kiczowate, brzydkie i w ogóle to Szatan mieszał ogonem, bo wizerunkowa obraza b...